Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft ons bos bij “Tronde” aangemerkt als landgoed in de zin van de natuurschoonwet 1928.

Het bos perceel is ca. 900 m. lang en 70 m. breed.

De boswachterswoning is de enige woning op ’t perceel.

De woning staat aan het begin van het bos, op ongeveer 50 meter van de openbare (B) weg. Het is een gesloten bos, voornamelijk bestaande uit fijnspar en gedeelten met robinia’s,  eik en berk. Ook zijn er enkele open stukken natuurterrein met grote natuurvijvers. Er nestelen vele vogelsoorten, waaronder de sperwer, havik en  buizerd ook is er een dassenburcht. Tronde is een rustplaats voor reeën en trekvogels.

De boswachterswoning  “TRONDE” ligt op ongeveer 1 km. van het dorp Makkinga. Makkinga is gelegen in een landelijk afwisselend landschap met zeer aantrekkelijke wandel- en fietspaden. Ook is er een manege in de buurt en goed viswater. Van mei tot oktober is er op de laatste zaterdag van de maand een grote antiek- en rommelmarkt in het dorp.
Op 8 km. ligt het dorp Oosterwolde met alle voorzieningen (waaronder zwembad).

Het toeristische Appelscha ligt op ongeveer 10 km. Hier is een groot attractiepark:  Duinen Zathe, Appelscha Outdoor, een openlucht bosbad , Midgetgolfpark Friesland en leuke restaurants. In Appelscha kunt u ook fietsen huren. Ongeveer 2 km. van “Landgoed Tronde” begint het nationaal park “Het Drents Friese Wold”. Dit is een zeer groot aaneengesloten natuurterrein , bestaande uit bos, heide, vennen en stuifzandduinen.